GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEN PET ŞİŞELER
Bugün 35 adet
GERİ DÖNÜŞTÜRÜLEN GİYSİLER
Bugün 35 adet

Geri Dönüşüm: Tanım, Süreç ve Sınırlar


img

İnsanlar bir yılda 2 milyar ton atık üretiyor (Türkiye’de ise 32 milyon ton) ve bu sayı günden güne çığ gibi büyümeye devam ediyor! Neyse ki, giderek daha fazla ülke geri dönüşüme giriyor… Peki bunu tam olarak ne için yapıyorlar? Geri dönüşüm nasıl oluyor?

İşte tüm detaylar…

Geri Dönüşüm Nedir?

İnsanlar bir yılda 2 milyar ton atık üretiyor. Ve bu sayı büyümeye devam ediyor! Neyse ki, giderek daha fazla ülke geri dönüşüme giriyor… Peki bu tam olarak ne için? Peki bu geri dönüşüm nasıl oluyor?

Geri dönüşüm her türlü atığın işlenmesi ve tekrar hayata kazandırılmasıdır. Bir malzemenin geri dönüştürülebilmesi için toplanması, sıralanması ve iyi bir durumda saklanması gerekir. Atıklar, geri dönüşüm veya yakma işleminden önce toplanmalı ve sınıflandırılmalıdır. Evde, ofiste, ulaşımda, bahçenizde geri dönüşüm para tasarrufu sağlar.

Geri dönüşüm kimyasal, mekanik veya organik olabilir. Üç tür geri dönüşüm vardır:

1- Kimyasal: Kimyasal reaksiyon üretir

2- Mekanik: Atıkları işlemek için makine kullanır

3- Organik: Gübre veya yakıt üretir

Atık türüne bağlı olarak, geri dönüşüm farklılaşabilir.

Geri dönüşüm, günlük hayatımızda giderek artan bir şekilde insanların alışkanlığı haline gelen bir kavramdır. Bununla birlikte, birçok insan da hala geri dönüşümün tam olarak ne olduğunu bilmez. Yani atıkları yeniden kullanmak ve yeni ürünlere dönüştürmek için ne tür teknikler kullanılıyor bilmez yani çoğu kişinin bundan haberi yoktur. Depolanacak ve geri dönüşüm tesislerine taşınacak ayrı bir atık toplamaya hizmet eden birçok geri dönüşüm konteyneri türü vardır. Burası, birçok işlemden sonra yeni ürünlere yönlendirildikleri yerdir.

Geri dönüşüm, malzemelerin toplanması ve yeni ürünlere dönüştürülmesi sürecidir. Aksi takdirde bu ürünler çöpe gidecektir. Üç ana geri dönüşüm türü vardır. Birincil geri dönüşüm, malzemeyi aynı malzemeden daha fazlasına, örneğin kağıdı daha fazla kağıda veya soda kutularını daha fazla soda kutusuna dönüştürür. Seviye 2, aynı malzemelerden yapılmış olsalar bile, hurda ürünleri diğer ürünlere dönüştürür. Üçüncü seviye malzemelerin üçüncül veya kimyasal olarak parçalanmasıdır, bir şey üretmek için geri dönüştürülür.

Doğal kaynakların korunması ve hammaddelerin aşırı kullanımının azaltılması, dolaylı yoldan da habitatların korunması, sayısız avantajlar sunar. Ayrıca, geri dönüşüm ürünleri üretim sürecindeki birkaç temel adımı ortadan kaldırdığı için enerji tasarrufu sağlar. Başka bir deyişle, ham maddeleri çıkarmak, rafine etmek, taşımak ve işlemek, halihazırda mevcut olan geri dönüştürülmüş malzemeleri işlemekten çok daha fazla enerji gerektirir.

Geri dönüşüm, yeni ürünlerin tüketim döngüsüne yeniden dahil edilmesini sağlayan bir atık işleme sürecidir. Çöpe gitmek üzere olan bir nesneye ikinci bir hayat verir.

Geri dönüşümün birçok farklı aşaması vardır: atıkların toplanması ve geri dönüşüm hammaddelerine dönüştürülmesinden bu malzemelerin yeni ürünlerin imalatına dahil edilmesine kadar.

Daha sağlıklı bir yaşam şeklini desteklemek için, geri dönüşümün "3R'leri" kavramına dikkat etmeliyiz;

  1. Azaltın: Geri dönüşümü en kolay olandır.
  2. Yeniden kullanma: Nesneleri atmak yerine yeniden kullanmak, daha sağlıklı bir tüketim biçimidir ve bu sayede ürünlerinizin ömrü uzar.
  3. Geri dönüşüm: İlk iki seçenek tükenirse atıklarınızı geri dönüştürmekten çekinmeyin. Bunu yapmak için de uygun şekilde geri dönüştürülebilmesi için atıkları ayırma talimatlarını takip etmek çok önemlidir.

Geri Dönüşümün Amacı Nedir?

Dünyada her yıl 2 milyar ton atık üretiliyor ve bu rakam sürekli olarak artış gösteriyor. Bu sebeple, aciliyetle harekete geçmemiz gerekiyor. Geri dönüşüm bu atıklar için var olan çözümlerden biridir. Amaç, çöpe atılacak bir nesneyi atmak yerine kullanmak, yeni bir ürünün imalatına katmaktır. Böylece geri dönüşüm, gezegenin kaynaklarını büyük derece korumaya çalışır ve ayrıca arıtılmış atıkların kirliliğini azaltır.

Geri Dönüşüm Neden Önemlidir?

Geri dönüşüm, koruma sürecinin bir parçasıdır. Bir nesneyi geri dönüştürmek, ondan kurtulmak yerine onu yeni bir şekilde yeniden kullanmaktır. Örneğin, kullanılmış kağıt, preslenip kurutulduktan sonra yeni defterler veya kitaplar yapmak için kullanılabilen bir macun oluşturmak için hazırlanabilir.

Geri dönüşüm, yapabileceğimiz en kolay ama en anlamlı günlük aktivitelerden biridir. Herkes katılabilir, herkes geri dönüşüme katkıda bulunabilir. Ailenizin herhangi bir üyesi katılabilir, en küçük ev bile katılabilir. İnsanların büyük miktarda atık üretmekten sorumlu olduğunu biliyoruz, ancak bunu düzeltebiliriz. Geri dönüşüm, sosyal sorumluluk ve çevre korumanın en güzel örneklerinden biridir.

Kendimize ve çevreye zarar vermek her anne ve babayı (hatta herkesi) oldukça fazla endişelendiren bir konudur. Geri dönüşüm yapmak, b küçük hareket sorumlu tüketimin bir parçasıdır ve gelecek neslin yeşil ve mavi gezegenin tadını çıkarmasını sağlayacaktır. Ülkemizin çoğu şehri, ister organik, ister kağıt, plastik, ister cam olsun çöp kutuları koyuyor.

Öte yandan, uygun tüketim ürünlerinin geri dönüşümünü teşvik etmek ve tüm ailenin bu konu hakkında iyi bir eğitim almasına yardımcı olmak ve çevrenizdeki insanların bilinçlerini değiştirmek için bir geri dönüşüm kutusunu da kendi evinize koyabilirsiniz.

Geri Dönüşümün Avantajları

Sanayileşmeden tüketime kadar her alanda insanlar büyük bir miktarda atık malzeme üretir. Bu israfı düzgün bir şekilde yönetmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bunların arasında geri dönüşüm en popüler çözümdür ve giderek daha fazla insan bu konu hakkında daha duyarlı hale gelmektedir. Geri dönüşüm, atıkların toplanması, niteliğine göre ayrıştırılması ve yeniden kullanılabilir nesne ve ürünlere dönüştürülmesine denir.

İşte geri dönüşümün ana avantajlarından sadece 4 tanesi;.

1- Çevrenin kirliliğe karşı korunması

Geri dönüşümün en büyük faydalarından biri, kirlilikle mücadelede önemli yardımlar sunmasıdır. Atıklar genellikle yakılır veya doğada basitçe bertaraf edilir. Yakma, karbondioksit ve kükürt gibi zararlı gazların emisyonuna neden olur bu sebeple tercih edilmemelidir. Genellikle atıklarımız toplandıktan sonra yakılır, gömülür, çöpe atılır veya doğaya atılır. Atıkların geri dönüştürülmesi yakma yerine yeniden kullanılmasını destekler.

2- Doğal kaynakların korunması

Ürüne dönüşen doğal kaynaklar, ömürlerinin sonunda atılması gereken atık haline gelmektedir. Geri dönüşüm, dönüşüm döngülerini sürdürülebilir hale getirir. Aslında atıkların yeniden kullanılabilir ham maddelere dönüştürülmesini de sağlar.

3- Enerji tasarrufunun sağlanması

Geri dönüşüm sadece yeni nesnelerin imalatına ve kirliliğe karşı mücadele etmez, geri dönüşüm süreci aynı zamanda enerji kullanımının rasyonelleştirilmesini de teşvik eder. Örneğin bir ton karton kağıdı veya bir ton alüminyumu geri dönüştürerek 1 yılda bir kişinin enerji tüketiminden tasarruf etmiş olursunuz. Aynı oranda geri dönüştürülmüş karton, duruma bağlı olarak 1,5 veya hatta 2,5 ton ahşabın korunmasına da eşdeğe olabilir. Şirketiniz tekstil atığı gibi atıklar üretiyorsa, geri dönüştürmek için GAMA Recycle ile iletişime geçebilirsiniz.

4- Yeni eşya/kıyafet konfeksiyonu

Geri dönüşüm sürecinin sonunda sadece yeniden kullanılabilir ikincil kaynaklar değil, aynı zamanda yeni ürünler de elde edilmektedir. Cam, alüminyum veya metal gibi malzemeler %100 geri dönüştürülebilir. Herhangi bir değer kaybetmezler ve bu şekilde de sonsuza kadar tekrar kullanılabilirler. Atıkların geri dönüşümü sayesinde aşağıdakiler gibi yeni nesneler elde edebiliriz:

  • metal parçalar,
  • cam sürahiler,
  • plastik kavanozlar,
  • alüminyum kutular…

Özetle, geri dönüşümün birçok avantajı bulunur. Geri dönüşüm doğal kaynakları korur ve kirlilikle mücadele sağlar. Ayrıca, sürdürülebilir kalkınma bakış açısıyla da yeni ürünlerin üretimini ve enerji tasarrufunu destekler.

Geri Dönüşüme Örnekler

Çok sayıda geri dönüştürülebilir nesne vardır. Bazen nesnelerin geri dönüştürülmeleri için değiştirilmesi gerekmez. Diğer nesneler toplanmalı ve onlarla başka bir şey yapmadan önce parçalanmalıdır. Plastik, ahşap ve metaller, yeni bir nesne oluşturmak için yeniden birleştirilmeden önce küçük parçacıklara bölünür. Geri dönüşüm yaparken, başkaları ve kendiniz için potansiyel olarak tehlikeli nesneleri kullanmamaya dikkat edin. Ayrıca seçtiğiniz maddelerin yeni bir nesne oluşturmak için kullanılabileceğinden emin olmanız gerekir. Örneğin plastik poşetler geri dönüşümü en kolay malzemelerdir. Gama Recycle, büyük şirketler için geri dönüşüm hizmeti sağlar. Ünlü markalara bu konuda yardımcı olur. Örneğin çalıştıkları tekstil firmalarından bir tanesiyle tekstil geri dönüşümü gerçekleştirir.