Ne yazık ki, plastik günlük hayatımızın her alanında mevcuttur. Dolaplarımız, banyolarımız ve mutfaklarımız dahil her yerde plastik bulunabilir. Textile Exchange'in araştırmalarına göre, esas olarak plastik olan polyester kumaş, dünyadaki hazır giyimin neredeyse yarısını yapmak için kullanılıyor.
Polyester şu anda dünyadaki hazır giyimin yaklaşık %49'unu oluşturuyor ve tahminler bu oranın 2030 yılına kadar neredeyse dört katına çıkacağını gösteriyor. Günümüzde birçok insan, atletizm trendi sayesinde daha uyarlanabilir, daha dayanıklı giysilerle ilgilenmeye başlıyor. Ancak polyester, dünyada en yaygın kullanılan plastik olan polietilen tereftalattan (PET) yapıldığı için sürdürülebilir bir tekstil alternatifi olarak kabul edilmiyor. Basitçe söylemek gerekirse, giysilerimizin büyük bir kısmı ham petrolden yapılıyor. Bunu durdurmak ve geri dönüşüme “evet” demek bu noktada büyük önem taşıyor. Peki, geri dönüştürülmüş polyester tam olarak ne? İşte detaylar..
Polyester Nedir?
Polyester, petrol kaynaklarından elde edilir ve kimyasal işlemlerle kumaş için kullanıldığında polietilen tereftalat (PET) veya polyestere dönüştürülür. İyi form tutar ve buruşma, çekme ve esnemeye karşı dirençlidir. Yoga pantolonları veya spor kıyafetlerini düşünün!
Polyester, bulunabilirliği, popülaritesi ve hatta faydalarına rağmen ideal bir kumaş türü olmaktan çok uzaktır. Ne yazık ki, virjin polyester biyolojik olarak parçalanamaz ve dolayısıyla doğaya zarar veren bir ürün olabilir, bu da onu çevre için korkunç hale getirir. Ancak mantıklı seçimler yapıp paranızı uzun ömürlü polyester giysilere harcarsanız, bu hem çevreniz için, hem geleceğiniz için hem de gardırobunuz için büyük bir avantaj olabilir.
Günümüzde tüketiciler, dolapları için nazik, sürdürülebilir ve çevreye yararlı kararlar almak amacıyla yün, kenevir, keten ve organik pamuk gibi doğal tekstillere yöneliyor.
Polyesterin Tarihi
Bir DuPont tesisinde kimyager W.H. Carothers, 1926'da polyesteri keşfetmiştir. Carothers, alkollerin ve karboksil asitlerin karıştırılmasının sentetik lifler üretebileceğini bulmuştur, ancak naylon üzerinde yoğunlaşmak için polyester üzerindeki çalışmalarını ertelemiştir. İngiliz araştırmacılar John Winfield ve James Dickson, 10 yıl sonra Carothers'ın araştırmasını sürdürdüler ve 1941'de polietilen tereftalat (PET) patentini aldılar ve böylece resmi olarak polyester ortaya çıktı.
Polyester, 1950'lerde güçlü olduğu ve kırışmadığı için mükemmel bir kumaş olarak tanıtıldı. Polyester, yaklaşık 20 yıldır dünya çapında beğeni toplar. Öte yandan polyester malzemeler, 1970'lerde rahatsız edici derecede sert ve çevreye potansiyel olarak zarar verme konusunda bir üne sahip olmaya başladı. O zamandan beri üreticiler, hazır giyimde kullanılan polyester ipliklerin konforunu artırdı.
Günümüzde, polyester elyaflar çeşitli uygulamalarda yaygın olarak kullanılmaya ve popüler olmaya devam etmektedir. Ek olarak, polyester geri dönüşüm teknolojilerindeki önemli gelişmeler, malzemenin üretiminin sürdürülebilirliğini iyileştirmiştir.
Polyester veya PET olarak da bilinen polietilen tereftalat, petrol, hava ve sudan üretilen sentetik bir tekstil ürünüdür. Etilen glikol ve tereftalik asit, esasen bir plastik olan polyesteri oluşturmak için birleştirilir. Kimyasal bir reaksiyonda, iki veya daha fazla molekül, uzunluğu boyunca tekrar eden bir yapıya sahip büyük bir molekül oluşturmak için birleşir ve polyester lifleri bu şekilde oluşturulur.
Geri Dönüştürülmüş Polyesterden Yapılan Giysiler Çevre Dostu Mu?
İşlenmemiş polyester yerine geri dönüştürülmüş polyester kullanmak fosil yakıtlara olan bağımlılığımızı azaltır, daha az enerji kullanır ve daha az karbondioksit yayar. Atıklar, RPET üretmek için plastik şişeler, balık ağları ve tekstil atıkları kullanılarak çöplüklerden ve denizden uzaklaştırılır.
Geri dönüştürülmüş plastikten yapılan polyester, ayakkabılar, cüzdanlar ve diğer aksesuarlar dahil olmak üzere RPET giysilere dönüştürülebilirken, biyolojik olarak parçalanamadığı için çöplüklerde veya okyanusta dolanabilen sınırlı bir kaynak olmaya devam ediyor. Bu nedenle, RPET'ten yapılmış giysiler satın alırsanız, bundan en iyi ve uzun şekilde yararlanmaya çalışmalısınız.
PET kullanımı ayrıca büyük miktarda boya tüketimine neden olabilir. Bunun için yüksek miktarda su, enerji ve kimyasallara ihtiyaç vardır. Ayırt edici, sınırlı sayıda ürünler üreten veya doğal boyalardan yararlanan işletmeleri destekleyin. Ama ne giyerseniz giyin kıyafetlerinize iyi bakın.
Geri Dönüştürülmüş Polyester Nedir?
Geri dönüştürülmüş plastik şişeler, genellikle rPet olarak bilinen geri dönüştürülmüş polyesteri oluşturmak için kullanılır. Plastiği çöpten uzak tutmanın harika bir yoludur. Geri dönüştürülmüş polyester, taze polyesterden önemli ölçüde daha az kaynak ve CO2 emisyonu ile üretilir. RPET, işlenmemiş malzeme yerine geri dönüştürülmüş malzeme kullanırken, geri dönüştürülmemiş PET, ham petrol ve diğer malzemelerin kimyasal reaksiyonu yoluyla üretilen sentetik bir elyaftır. Bu, PET'in plastik bir polimer olan polyesterin tekrar tekrar eritilmesine ve güç veya dayanıklılık kaybetmeden yeni şekillere yeniden yapılandırılmasına izin veren termoplastik özellikleri ile mümkün hale getirilmiştir.
Polyester 2 farklı şekilde geri dönüştürülebilir:
Mekanik geri dönüşüm ile taze iplik oluşturmak için plastik eritilir. Lif bozulmaya başlamadan önce bu işlemin sadece birkaç tekrarına izin verilir. Plastik moleküller, kimyasal geri dönüşüm yoluyla parçalanır ve ipliğe dönüştürülür. Daha pahalı olmasına rağmen, bu yöntem orijinal elyafın kalitesini korur ve malzemenin sonsuz geri dönüşümünü sağlar.
Gardırobumuz için geri dönüştürülmüş polyester, tartışmasız sürdürülebilir bir malzemedir. Yine de, biyolojik olarak parçalanabilir olmadığını ve atıldıktan sonra ayrışmasının çok uzun zaman aldığını hatırlamalıyız.
Kimyasal olarak, ham petrolden yapılan geleneksel polyester ve geri dönüştürülmüş polyester oldukça benzerdir. Ana fark, işlenmemiş plastiğin aksine geri dönüştürülmüş polyesterin çevrede zaten mevcut olan malzemelerden yapılmış olmasıdır. Bu nedenle, birçok kişi ve önde gelen yeşil kuruluşlar, bunun daha sürdürülebilir olduğunu düşünüyor.
Üreticiler kullanılmış malzemeleri toplar ve daha sonra geri dönüştürülmüş polyester oluşturmak için onları küçük, düz topaklar halinde ezer. Markalar, kullanılmış plastikleri ısı ve mekanik kuvvet kullanarak iplik haline getirebilir ve daha sonra makinelerden geçirerek giysiler üretebilirler.
Geri dönüştürülmüş polyesterin en güzel yanı, halihazırda var olan polyesterden yapılmasına gerek olmamasıdır. Gerçekte, PET içeren herhangi bir plastikten gelebilir. Örneğin, çok sayıda endüstri, üretim prosedürlerine mahalledeki atık toplama alanından kamyonlarca plastik şişe kullanarak başlar. Bunlar daha sonra, onları bileşen parçalarına ayıran ve giyilebilir iplikler oluşturan makineye atılır. Plastik parçalama işlemi sırasında markalar, kullanılmış şişeleri, gıda paketlerini ve ambalaj malzemelerini konfeti benzeri bir maddeye dönüştürerek günlük tek kullanımlık plastik atıkları yıllarca dayanabilecek giysilere dönüştürüyor.
Prosedür de oldukça etkilidir. Beş standart kola şişesi, üreticiler tarafından bir tişörte dönüştürülebilir ve tüketicilere beş yıldan fazla dayanabilecek giysiler sağlar.
Bazı şirketler, plastiklerinin tüketicilerin çöplerinden yapıldığıyla haklı olarak övünmektedir. Bununla birlikte, geri dönüştürülmüş polyester giysiler yapmak için kullanılan plastiğin çoğunluğu aslında endüstriyel üretimden gelir. Bu tür PET'in geri dönüştürülmesi genellikle tüketici sınıfı PET'ten çok daha kolaydır.
Geri Dönüştürülmüş Polyesterin Faydaları
Geri dönüştürülmüş polyester veya rejenere polyester plastiklerin çöplüklere ve denizlere atılmasını önler. Biyolojik olarak parçalanamayan ve aksi takdirde çöp kutusuna veya denize girecek olan bir maddeye polyesterin geri dönüştürülmesiyle ikinci bir hayat verilir. Deniz habitatlarında halihazırda dolaşımda olan tahmini 150 milyon metrik ton plastiğe ek olarak, her yıl okyanuslara 8 milyon metrik ton plastik girmektedir. Bu şekilde devam edersek 2050 yılına kadar okyanuslarda balıktan çok plastik olabilir!
Üretim sırasında daha az kaynak kullanırken, geri dönüştürülmüş polyester, işlenmemiş polyester kadar iyidir.
Kalite açısından, geri dönüştürülmüş polyester esasen virjin polyester ile aynıdır, ancak üretim sırasında yüzde 59 daha az enerji kullanır. Geri dönüştürülmüş polyester üreticileri, saf polyestere kıyasla CO2 emisyonlarını %32 oranında azaltmayı hedefliyor. Ek olarak, geri dönüştürülmüş polyester, ek plastik üretmek için gezegenden uzaklaştırılan ham petrol ve doğal gaz miktarını sınırlamaya yardım edebilir.
Normal polyesterle eşit derecede iyidir ama daha az kaynak kullanır. Pek çok insan virjin polyesterin geri dönüştürülmüş polyesterden daha güçlü ve daha dayanıklı olduğuna inanır. Ancak PET geri dönüşümünün çalışma şekli nedeniyle durum böyle değil. Aslında malzeme özellikleri açısından taze yapılmış polyester ile neredeyse eşit kumaş kalitesine sahiptir.
Geri dönüştürülmüş polyester kullanımının birçok olumlu çevresel etkisi vardır. Örneğin araştırmalar, geri dönüştürülmüş polyester üretmenin işlenmemiş polyester üretmeye göre yaklaşık %59 daha az enerji kullandığını gösteriyor. İklim değişikliğine karşı mücadeleye yardımcı olarak CO2 emisyonlarını %32'ye kadar azaltabilir. Geri dönüştürülmüş PET, kullanım ömrü boyunca tipik olarak tek kullanımlık eş değerinden çok daha iyi performans gösterir.
Ek olarak, geri dönüştürülmüş PET kullanmak, ham petrol çıkarmanın çevre üzerindeki olumsuz etkilerini azaltır. Gaz ve petrol gibi doğal kaynakları kullanmak ekosisteme zarar verir ve sıklıkla habitatların yok olmasına sebep olur.
Ek olarak, rejenere polyesterin ayrıca stratejik faydaları da vardır. Polyestere önemli ölçüde bağımlı olan ülkeler, petrol arzı aniden kurursa, yeni ürünler üretmek için gerekli hammaddeleri bulmakta zorlanacaklardır. Ancak geri dönüşüm kapasitesi arttıkça, çok daha güvenilir ve çeşitlendirilmiş yeni polyester kaynakları da bulunabilir.
Dünya çapında plastik şişe üretiminde kullanılan miktarın iki katından fazlası, polyesterin dünya çapında üretilen tüm PET'in yaklaşık %60'ını oluşturduğunu gösteriyor. Bu nedenle, virjin olmayan tedarik zincirleri oluşturmak, genel ham plastik tüketimini azaltmak için harika bir yaklaşımdır. Tek kullanımlık ürünlerden elde edilen atıkların geri dönüştürülmüş PET'e dönüştürüldüğü, daha sonra giysiye dönüştürüldüğü ve daha sonra tekrar tek kullanımlık ürünlere dönüştürüldüğü ve benzerlerinin olduğu sürdürülebilir bir plastik döngüsünün mevcut olması mümkündür. İşleme yöntemi polietilen tereftalatın kimyasal bileşimini koruyabildiği sürece, bu işlem sonsuza kadar devam edebilir.